Lyssna på sidan Lyssna

Vålds­bejakande extremism

Strömsunds kommun arbetar förebyggande mot radikalisering och våldsbejakande extremism, VBE. Det är ett begrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Här finns information om vårt arbete och råd till dig som är bekymrad för någon i din närhet som uttrycker hatiska, våldsamma eller extrema åsikter. 

Att förebygga förekomsten av våldsbejakande extremism är avgörande för att förhindra att odemokratiska krafter får fäste i samhället. För att lyckas krävs ett bra och långsiktigt samarbete mellan de aktörer som på olika sätt berörs av frågan.

Så arbetar Strömsunds kommun

I Strömsunds kommun finns en lokal samverkansgrupp mot radikalisering och våldsbejakande extremism, den lokala VBE-gruppen. Representanterna, som kommer från olika kommunala verksamheter och polisen, träffas regelbundet för att stödja det förebyggande arbetet i kommunen.

Lokal strategi och handlingsplan

Strömsunds kommun har tagit fram en förvaltningsövergripande strategi mot radikalisering och våldsbejakande extremism. Det finns också en handlingsplan. Tillsammans lägger de grunden för vårt långsiktiga och förebyggande arbete där alla invånare i kommunen är målgrupp.

Handlingsplan mot radikalisering och våldsbejakande extremism (VBE) Pdf, 342 kB.

Har du frågor eller funderingar kring radikalisering och våldsbejakande extremism?

Du är varmt välkommen att höra av dig till kommunens lokala VBE-grupp. Vi ger råd och stöd och kan vägleda dig vidare om så behövs.

  • Mejla till vbe(a)stromsund.se
  • Du kan också mejla direkt genom att klicka på Lokala VBE-gruppen i Kontakta oss-rutan längst ner på sidan.

Känner du dig orolig för någon i din närhet?

Den initiala oron beror ofta på ett förändrat beteende. Det kan handla om ett nytt intresse för en ideologi eller ett parti, eller att ditt barn uttrycker extrema idéer och åsikter som du inte känner igen. Ofta sker det i kombination med en ökad isolering. 


Vissa konspirationsteorier och hatbudskap var tidigare på ett tydligare sätt kopplade till rörelser med våldsinslag. Idag tilltalas en bredare allmänhet av dessa budskap. Många tankegångar kommer även från Internet.

Våga lyssna och prata om hat, extremism och radikalisering

Barn och unga behöver vägledning i alla livets områden. De behöver höra från vårdnadshavare eller andra viktiga vuxna vad som är okej att säga till andra och inte samt hur vi behandlar varandra utifrån allas lika värde.


För att förebygga hatbudskap är viktigt att barn och unga känner sig lyssnade på och upplever att de kan och får uttrycka sina åsikter och tankar.


Viktiga vuxna behöver därför kunskap för att kunna förmedla varför det är viktigt att prata om dessa frågor.

Orosanmälan till socialtjänsten

Om du är orolig och bär på en misstanke om att något inte står rätt till kan du göra en orosanmälan för ett barn, ungdom eller vuxen.

Till mer information samt e-tjänst för orosanmälan

Tips och råd – hjälp för dig som viktig vuxen

Uttrycker någon i din närhet hat och extrema åsikter, och känner du dig orolig för vad det kan innebära? Du behöver inte vara ensam med din oro!

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering

  • Telefon: 020-100 200.
  • Öppettider: helgfria måndagar kl. 12–18 och torsdagar kl. 9-13.

Orostelefonen arbetar med frågor som rör hatbudskap och radikalisering. De finns för dig som är anhörig, tillhör civilsamhället eller själv är involverad i en miljö du vill lämna. De som svarar har lång erfarenhet av att stödja och hjälpa människor i svåra samtal. Samtalen är gratis och du som ringer får vara anonym.


Du kan också mejla, tänk på att din e-postadress kan avslöja ditt namn.

Rädda Barnens informationsmaterial för råd och stöd

På Rädda Barnens webbplats kan du få kunskap, vägledning och stöd. Här finns en verktygslåda med material och filmer med olika tema.

Rädda Barnens fem tips till dig som viktig vuxen

  • Prata med ditt barn och ta dig tid att lyssna.
  • Fråga, lyssna och undvik att konfrontera.
  • Bryt mönster.
  • Inkludera andra viktiga vuxna.
  • Glöm inte bort dig själv.

Läs de fullständiga tipsen och ta del av Rädda Barnens informationsmaterial Länk till annan webbplats.

Center mot våldsbejakande extremism, CVE

  • Sedan 2018 stärker och utvecklar CVE det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Sverige.
  • Centrets uppgift är att utveckla det kunskapsbaserade och sektorsövergripande arbetet på nationell, regional och lokal nivå.
  • CVE ger behovsanpassat stöd till kommuner, myndigheter och andra aktörer som i sin verksamhet kommer i kontakt med våldsbejakande extremism.

Till webbplatsen: Center mot våldsbejakande extremism Länk till annan webbplats.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: