Lyssna på sidan Lyssna

Guldälggalan 2017

7 oktober 2017 var det följande företagare, guldstjärnor samt förenings- och kulturpersoner som kammade hem priser. Stort grattis till er alla!

Årets företagare 2017: Nisse Rolandsson

Mats Danielsson, Stig Engström och Anders Pålsson delade ut pris till Nisse Rolandsson, som inte kunde närvara.

Motivering Årets företagare:

Pristagaren har bidragit med stor tillväxt och arbetstillfällen i kommunen. Vår vinnare skapar framtidstro i en glesbefolkad del av vårt land. Att vår företagare visar att han är starkt bunden till sin hembygd är ett faktum då han istället för att flytta öppnar filial och behåller verksamhet kvar i sin hemby. 

 

Sitt tydliga signum med leveranssäkerhet och felfria produkter gör att de sprids över hela världen.

Årets turistföretag 2017: Vilseledaren

Motivering Årets turistföretag: Ett företag som fått nya ägare med kunskaper inom biologi och natur som de delar med sig av med ett fint värdskap. Dessa kunskaper passar alldeles utmärkt då företaget guidar i Frostvikens unika geologiska miljöer.

Att paret valde att ta över och fortsätta att utveckla ett befintligt koncept är av stor betydelse för hela kommunen.

Grattis Kattis och August – ett guideföretag som passande nog kallar sig för Vilseledaren. 

Årets nybyggare 2017: Kerstin Johansson och Stefan Carlsson

Motivering Årets nybyggare: Årets nybyggare är ett bevis på att man kan bli nybyggare i sin hembygd. Med sina nya idéer och en förmåga att se möjligheter när det sker saker i ens närhet har de byggt upp en verksamhet som växer år från år. 

Både höga, låga och en del heta utbildningar. Lägg till pub, boende, mat, fester och konstveckor så får du en del av vad årets nybyggare sysslar med. Allt sker med omsorg och närhet till hembygden. 

Årets pristagare är Kerstin Johansson och Stefan Carlsson som driver Högt, Hett & Säkert och Karlssons Kök & Bar i Gåxsjö.

Årets eldsjäl 2017: Susanne Söderman

Motivering Årets eldsjäl: Årets eldsjäl har redan från tidig ålder engagerat sig i bygdens aktiviteter och arrangemang. Under de senaste åren har hon varit spindeln i nätet för att göra en nystart av ett av länets äldsta festarrangemang, Joelmässan. 

Med en fantastisk förmåga att engagera människor och få många att hjälpa till för att skapa arrangemang året runt är det en stor glädje att dela ut utmärkelsen Årets eldsjäl till Susanne Söderman.

Årets serviceperson 2017: Jörgen Olofsson

Motivering Årets serviceperson (Guldstjärnan): Att vara bra på service är inte lätt, men många personer är det. Konsten att vara en serviceperson varje dag är desto svårare. Ännu tuffare är det att hålla ut månad efter månad. Årets pristagare har tagit nästa kliv. Han har år efter år, ja i flera decennier varit en omtyckt serviceperson.

Årets serviceföretag 2017: Sikås Bua

Motivering Årets serviceföretag (Guldstjärnan): Årets serviceföretag är sinnebilden av service. De är glada, positiva, uthålliga, lyssnar på kundens önskemål och ser till bygdens bästa. Listan kan göras lång på positiva omdömen om årets pristagare. Årets mycket välförtjänta vinnare av Årets serviceföretag är Sikås Bua.

Årets ledarstipendium 2017: Mats Söderquist, Backe IF

Mats Söderqvist.

Motivering Årets ledarstipendium: Mats Söderquist har varit den ledande personen inom Backe IF innebandy ända sedan verksamheten startade i föreningen 1991.

Han har under denna period både varit spelare, ledare, ordförande och ledamot i innebandysektionen samt den person som hela tiden alltid sett till att verksamheten fungerat.

Backe IF har under många år haft ett framgångsrikt seniorlag och Mats har en stor del i detta med sitt stora engagemang.

Årets ledarstipendium 2017: Pieter Fürst, Vattudalens naturskyddsförening

Motivering Årets ledarstipendium: Pieter har alltsedan han flyttade till Strömsund 1977 varit engagerad i Vattudalens Naturskyddsförening, VNF, mesta tiden som ordförande. Under hans ledning har VNF utvecklats till en viktig kugge i arbetet med att bevara en bra miljö och en rik natur i Strömsunds kommun.

Pieter är utbildad i ekoturism och har djupa kunskaper om växter, svampar, fåglar och andra djur. Han kan dessutom på ett medryckande sätt förmedla sina kunskaper vilket kommit många till del under otaliga fågelexkursioner, svamp- och blomsterutflykter.

Miljöengagemanget märks också i kontakten med myndigheter och företag, vilket gjort att många naturområden räddats från exploatering. Pieter är en sann eldsjäl när det gäller natur och miljö.

Årets kulturstipendium 2017: Birgitta Ytfeldt

Motivering Årets kulturstipendium: För sitt arbete och engagemang i föreningen Flåsjöjäntan har hon skapat en 

mötesplats för kvinnor från olika kulturer där man delar med sig av sina erfarenheter, hjälper och stöttar varandra.

Årets kulturstipendium 2017: Maud Persson

Motivering Årets kulturstipendium: Maud är synonymt med kultur och aktiviteter i Tullingsås. Hennes målmedvetenhet när det gäller att ordna evenemang och aktiviteter, bland annat konserter, är helt fantastisk.

Mästarbrev: Hanna Norlén

Historia: År 1356 infördes systemet med skrå i Sverige dock enbart inom skrädderi. Med tiden kom detta system, med skråväsenden som dikterar ordningen för vilka som får arbeta som hantverkare och inte, att gälla för fler än skräddare. Kring år 1700 var modellen med skråämbeten utbredd i nästan alla svenska städer, och det gav staten möjlighet att kontrollera hantverksmarknaden. Bara de hantverkare som fått titeln Mästare hade rätt att bestämma själva och vara sina egna chefer.

 

Den sista prövningen för gesällerna innan de fick ett Mästarbrev och slutligen kunde kalla sig Mästare, var ett Mästarprov. Detta krävde stor hantverksskicklighet. Som Mästare kunde man ta egna lärlingar och gesäller, och genom att sätta en Mästarstämpel på sina varor garanterades god kvalitet.

 

Genom gesäll- och mästarutbildningar har Hanna erhållit ett djupt yrkeskunnande, och för vidare en stolt tradition som skapat kompetenta hantverkare i århundraden. Det finns idag endast tretton stycken utfärdade Mästarbrev inom frisöryrket i länet. De senaste utfärdat till Hanna Norlén.

 

Krav för mästarbrev: För att erhålla ett Mästarbrev ska den sökande uppfylla följande krav: 

• Gesällprov Den sökande skall ha genomfört ett godkänt gesällprov i enlighet med de provbestämmelser som i samverkan med Frisörföretagarna utfärdats av Sveriges Hantverksråd.

• Arbetslivserfarenhet Den sökande skall ha dokumenterat arbete/utbildning i yrket motsvarande minst 10.000 timmar, eller inneha likvärdiga av branschen validerade kunskaper.

• Utbildning Den sökande skall med godkännande ha genomgått av Sveriges Hantverksråd och branschen godkänd Mästarutbildning eller inneha motsvarande av branschen validerade och godkända kunskaper i ledarskap och företagande med bäring på yrket.

Kontakta oss

Näringsliv och utveckling

Box 500 Storgatan 20

833 33 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: