Mat och matsvinn
Maten vi äter här i Sverige står för ungefär en fjärdedel av en individs klimatpåverkan och produktionen av maten är inte alltid hållbar. Fundera över vad du kan förändra, och tänk på att också minska matsvinnet för din plånboks skull.
Om du vill värna om miljön och klimatet är det bästa du kan göra att minska din köttkonsumtion och sluta slänga ätbar mat. Att välja ekologisk eller KRAV-märkt mat innebär också många fördelar både för miljön och hälsan.
Minska matens miljöpåverkan
- Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt. Det är bra att ersätta en del av köttet med vegetabilier som rotfrukter, spannmål, ärter och bönor.
- Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
- Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsligare frukter och grönsaker efter säsong.
- Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
- Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
LIvsmedelsverkets tips om miljösmarta matval Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Minska matsvinnet
Omkring 40 procent av det som produceras äts eller dricks aldrig upp. Det är hushållen som står för den största delen av svinnet. Varje år slänger varje person i Sverige cirka 37 kilo ätlig mat och dryck i soptunnan.
- Tänk på att ”bäst före” inte betyder ”dåligt efter”. Lita på dina sinnen: Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta.
- Ägg i kylskåp håller ofta flera månader efter utsatt datum och mjölk kan i regel drickas flera dagar längre.
- Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.
- Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön svalt.
Livsmedelsverkets tips om matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vill du kompostera ditt köksavfall själv?
Du får kompostera förmultningsbart köksavfall om det sker utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Du måste alltid lämna in en anmälan till miljö- och byggnämnden.
Tips för lägre energiförbrukning i köket
- Använd vattenkokare.
- Använd lock på kastrullen.
- Stäng av plattan innan maten är färdig och utnyttja eftervärmen.
- Använd ugnens eftervärme och laga fler rätter när den ändå är varm.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
-
Miljö- och byggavdelningen
0670-161 00 vx
- Innehållsansvarig: Erik Casselbrant
Senast ändrad/granskad: