Provtagning
Miljö- och byggavdelningen ska kontrollera att livsmedelsföretag följer den lagstiftning som finns. Ett sätt att ta reda på om maten hanteras på ett säkert sätt är att ta prover på livsmedel.
Proverna skickar miljö- och byggavdelningen vidare till ett laboratorium som analyserar provet bakteriellt och ibland också kemiskt. Vi bedömer sedan resultatet för att se om det kan finnas risk för bakterier eller andra ohälsosamma ämnen i livsmedlet. Om vi bedömer att livsmedlet är skadligt för hälsan, eller är otjänligt som människoföda, följer vi upp det direkt.
Mikrobiologisk provtagning
Provtagning kan bland annat omfatta mikrobiologisk analys av livsmedel. I de fall analyserna visar höga halter av bakterier visar det att maten inte håller en bra hygienisk kvalitet. Då kan det vara nödvändigt att ta fler prover för att vara säker på att maten inte är farlig att äta.
Livsmedlet kan bedömas vara:
Godtagbart
Mikrobiologiskt sett är varan bra.
Med anmärkning
En eller flera av de undersökta mikroorganismerna finns i för högt antal. Livsmedlet är inte farligt att äta, men kvaliteten är påverkad.
Ej godtagbart
Förtäring av livsmedlet kan innebära fara för hälsan.
Miljö- och byggavdelningen
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
-
Miljö- och byggavdelningen
0670-161 00 vx
- Innehållsansvarig: Erik Casselbrant
Senast ändrad/granskad: