| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Björnvägen

Strömsund, Renålandet, Hillsand, Svaningen och Gäddede • Område: Strömsund

Kategori: Viltskådning

I Sveriges björnrikaste trakt finns det självklart en björnväg, kort och gott kallad Björnvägen, och den går på västra sidan av Vattudalen. Här kan du viltskåda på egen hand – chansen är god att få se björn och annat vilt, som älg, rådjur, rovfåglar, tjäder och orre.

Rovdjursinventeringar har visat att vägen ligger i ett av världens björntätaste områden. Efter ett beslut fattat 2014 av Trafikverket och Lantmäteriet, initierat av Hillsands kulturförening, benämns länsväg 801 ”Björnvägen”.


En DNA-undersökning av björnspillning som utfördes för några år sedan visar att björnstammen i Strömsunds kommun är stor. Det är rentav så att kommunen hamnar bland de björntätaste platserna i världen.

DNA-inventering visar på ett björntätt område

Inventeringen visade att det då i hela länet fanns cirka 1.000 brunbjörnar varav 300 till 400 i Strömsunds kommun. Vid Stor-Ringsjön är det extra stor chans att få se björn. Här gör lokalbefolkningen de flesta björnobservationerna och det är även vid Stor-Ringsjön som den kände naturfotografen Bertil Pettersson brukade ta sina björnbilder.


Och om det nu skulle slumpa sig så att björnen inte har lust att visa sig längs med Björnvägen är det värt besväret att ta sig hit bara för att få se och lyssna på Hällingsåfallet, norra Europas största kanjon. Vattendimman i luften och dånet skapar en mäktig atmosfär och vem vet – kanske har också en björn lust att stanna till och njuta av pampig natur?

Missar du att få se björn eller andra vilda djur efter vägen kan man fortsätta till Gäddede och Frostviken naturinformation I anslutning till turistinformationen finns möjlighet att se det mesta av den lokala floran och faunan i Frostvikens fjällpark.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Strömsunds turistinformation, 0670-16400

 

Faciliteter och service

Ingen uppgift.

 

Information om tillgänglighet

Ingen uppgift.

Skylt vid Björnvägen.

Den vackra skylten vid Björnvägen är skapad av Karin Nilsén Andersson.

En björn.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: