Lyssna på sidan Lyssna

Ett stort, rött reservkraftverk parkerat utanför en av kommunens verksamheter. Det är ett exempel på hur vi förbereder oss på olika kriser.

Publicerad:

Mars: Hur förbereder sig kommunen på olika kriser?

Att investera i reservkraft är ett exempel på hur vi förbereder oss på att klara olika kriser. I kommunens risk- och sårbarhetsanalys har vi identifierat tänkbara risker och vad vi ska göra för att minska och hantera dem.

Våra samhällsviktiga tjänster, till exempel äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola, måste fungera även under kris. Därför är vårt arbete med krisberedskap viktigt.

Vilka risker finns och hur kan de påverka oss?

Vart fjärde år analyserar vi vilka samhällsstörningar som kan inträffa och hur de kan påverka kommunens verksamheter. Resultatet sammanställs i en så kallad risk- och sårbarhetsanalys. Den hjälper oss att minska våra sårbarheter och förbättra vår förmåga att förebygga, motstå och hantera kriser och extraordinära händelser.

Kontinuitetshantering – ”plan B”

Alla förvaltningar och bolag i kommunen arbetar löpande med sin plan för kontinuitet. Den talar om hur verksamheten ska kunna hålla igång, oavsett störning. Till exempel om personalen inte kommer till jobbet, lokalerna inte går att använda, leveranser av viktiga varor och tjänster inte når oss eller vi drabbas av ett strömavbrott.

Några exempel på åtgärder vi gjort för att stärka vår beredskap

  • Infört lagerhållning av torrvaror inom vissa verksamheter.
  • Börjat att bygga upp bränsledepåer runt om i kommunen.
  • Vid vissa samhällsviktiga kommunala verksamheter har vi investerat i reservkraftverk.
  • Arbete med nödvattenplan.

– Nödvatten är vatten som distribueras på annat sätt än via ledningsnätet, till exempel i tankar. Flertalet samhällsviktiga verksamheter är beroende av dricksvatten, därför är det viktigt att kommunen har en nödvattenplan och en tydlig prioritering för hur nödvattnet ska fördelas, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Krigsorganisation – att rangordna och prioritera

Det här arbetet pågår just nu och ska rangordna och prioritera de verksamheter vi ska bedriva under höjd beredskap. Frågor att ta ställning till är exempelvis vilka verksamheter som kan behöva förstärkning under höjd beredskap, vilka som inte behöver drivas alls och vilka verksamheter som kanske tillkommer i en sådan situation.

Utbildning ökar kunskap och stärker beredskap

Utbildning är en annan viktig insats som stärker kommunens beredskap. Vi deltar i de gemensamma övningar som genomförs för ansvariga aktörer inom krisberedskap och skydd mot olyckor i länet.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

  • Richard Persson
    Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
    0670-169 74

Senast ändrad/granskad: